Какво трябва да знаем за влиянието на слънцето върху здравето

Какво трябва да знаем за влиянието на слънцето върху здравето

Слънчевата светлина пътува до Земята като смес от видими и невидими лъчи или вълни. Те биват дълги, които са безвредни за хората, и къси, UVA и UVB лъчи, които могат да имат вредно въздействие. ​​

 

Позитиви от излагане на слънчева светлина

 

 • Слънчевата светлина помага да се регулира сънят. Благодарение на редуването на деня и нощта тялото знае кога да остане будно и кога спейки спокойно да успее да се възстанови.
 • Излагането на слънце влияе на правилното функциониране на нервната ни система. Прекалено малкото слънце, особено през зимните месеци, може да предразположи някои хора към форма на депресия, известна като сезонно афективно разстройство.
 • Слънчевата светлина помага на кожата да произвежда витамин D. Той е необходим за нормалната функция и здравето на костите. За да получите необходимото количество витамин D, ви е нужно да печете ръцете и лицето около 10 до 15 минути на ден.

 

Слънчевата светлина, обаче, може да причини и щети.

 

Негативи от излагане на слънчева светлина

 

 • Прекомерното излагане на UVB лъчи (късите ултравиолетови лъчи) може да доведе до слънчево изгаряне. Когато ултравиолетовите лъчи навлизат в клетките на кожата, те нарушават деликатните процеси, които влияят на външния вид и регенерацията ѝ. За да справи с негативните ефекти, тялото има способността постоянно да отделя мъртвите клетки от най-външния слой на кожата и да ги замества. Въпреки това, рискът от дълготрайното увреждане остава.
 • Ускорява процеса на стареене. С течение на времето излагането на тези лъчи може да направи кожата по-малко еластична, удебелена, набръчкана или изтънена като тишу. С напредване на възрастта става по-трудно кожата да се възстановява от уврежданията, които ѝ причиняват ултравиолетовите лъчи и това се отразява негативно на състоянието на съединителната тъкан под нея, което от своя страна ускорява процеса на стареене, респективно образуването на бръчки и линии.
 • Твърде дългото излагане на слънце също може да повиши риска от рак на кожата. Когато ултравиолетовата светлина навлезе в клетките на кожата, тя може да увреди генетичния материал (наречен ДНК) вътре. Увреждането на ДНК може да причини промени в клетките, които ги карат бързо да растат и да се делят. Този растеж може да доведе до струпвания на допълнителни клетки, наречени тумор или лезия. Те могат да бъдат ракови (злокачествени) или безвредни (доброкачествени).

 

Как да се предпазим

 • Ограничете излагането на слънце. Избягвайте продължителното излагане на слънце и стойте на сянка, а не на пряка слънчева светлина.
 • Носете защитно облекло и слънчеви очила. Когато не е възможно да избегнете излагането на слънце се снабдете с предпазни средства.
 • Използвайте слънцезащитни продукти. Препоръчително е да започнем със слънцезащитните продукти от най-ранна възраст.
 • Избягвайте използването на солариум.

 

Добре е да знаем, че

 • Слънцезащитните кремове се предлагат с етикет със слънцезащитен фактор (SPF) – 15, 30 или 50. Единица фактор ви предпазва от вредното влияние на слънцето в продължение на 5 минути. Така лесно можете да изчислите кога трябва да нанесете съответния продукт отново. Ефективността на слънцезащитните продукти се влияе от няколко фактора: срок на годност, количеството, което нанасяте, мокрите ли се по време на използването им.
 • Облачни дни или тъмна кожа допринасят за понижаване на нивата на витамин D в организма. Нужните количества могат да се набавят и с храни или хранителни добавки.

 

Когато успеем да си създадем нужните навици и ритуали, с които да се предпазим от негативното влияние на слънцето, можем спокойно да се насладим на слънчевите дни в парка или на плажа и да черпим от позитивното влияние на слънцето върху организма ни!

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *